top of page

Het coronavirus; geen Werktijdverkorting maar Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)!

  • Foto van schrijver: Léonie Rodenburg
    Léonie Rodenburg
  • 18 mrt 2020
  • 4 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 7 apr 2020

Moeilijke tijden vereisen uitzonderlijke maatregelen en dat lijkt het kabinet zich ook te realiseren. De werktijdverkorting ging de prullenbak in en het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is in het leven geroepen. Op het moment van het schrijven van deze blog werd er nog druk overlegd over hoe de NOW zou worden uitgevoerd. Wij zetten op een rijtje wat er al bekend was en hebben dit inmiddels ook voorzien van een aantal updates.


Van Werktijdverkorting naar NOW

Vanwege het grote aantal aanvragen voor werktijdverkorting door het coronavirus (tot en met 17 maart 2020 zo’n 78.000 aanvragen) bleek deze regeling niet houdbaar. Daarnaast was het kabinet op zoek naar een regeling waarin men sneller tot actie kan overgaan dan in de werktijdverkorting mogelijk was.


Werkgevers die al een vergunning voor werktijdverkorting hebben ontvangen behouden die ook. Wanneer ze die willen verlengen, vallen ook zij onder de NOW. Het is per direct niet meer mogelijk om werktijdverkorting aan te vragen. Ook voor omzetdalingen door een andere oorzaak dan corona geldt dat een aanvraag onder de NOW kan worden gedaan.


De aanvragen die werkgevers de afgelopen tijd hebben gedaan voor werktijdverkorting worden behandeld als een aanvraag voor de NOW. Indien nodig zal er dan nog wel aanvullende informatie bij de werkgever worden opgevraagd. Nieuwe aanvragen kunnen straks worden ingediend bij het UWV. Het is nog niet bekend vanaf wanneer dit kan.


Wat is de NOW?

Werkgevers kunnen onder deze regeling een tegemoetkoming aanvragen in de loonkosten. Het UWV zal in eerste instantie een voorschot verstrekken.


De volgende voorwaarden worden gesteld:

  • De aanvrager verwacht tenminste 20% omzetverlies (update: het gaat om een omzetverlies vergeleken met 25% van de omzet van 2019.);

  • De regeling ziet op omzetdaling vanaf 1 maart 2020 (update: je mag voor de te verwachten omzetdaling kiezen voor een periode van 3 aaneengesloten maanden die start op 1 maart, 1 april of 1 mei 2020.);

  • Gedurende de periode waarover de tegemoetkoming wordt ontvangen mag de werkgever géén ontslag aanvragen op grond van bedrijfseconomische redenen (update: uit de toelichting van de regeling blijkt nu dat je wel een ontslag mag aanvragen bij het UWV, maar dat hiervoor dan een boete geldt. Dit leidt dus tot een lagere subsidie.);

  • Achteraf wordt de werkelijke daling in de omzet vastgesteld;

  • Er is een accountantsverklaring vereist voor aanvragen boven een nader te bepalen omvang van de tegemoetkoming.


Inhoud van de regeling:

  • Er kan een tegemoetkoming worden aangevraagd voor werknemers met een vast en met een flexibel contract. Dat betekent dat de tegemoetkoming ook aan te vragen is voor bijvoorbeeld werknemers met een oproepovereenkomst. Dit was niet het geval onder de regeling werktijdverkorting;

  • De tegemoetkoming kan in ieder geval voor 3 maanden worden aangevraagd. Daarbij wordt aangegeven dat er een mogelijkheid is tot verlening van nog eens 3 maanden. Mogelijk is dat onder andere voorwaarden;

  • De hoogte van de tegemoetkoming in de loonkosten is afhankelijk van de terugval in de omzet en is maximaal 90% van de loonsom. Als voorbeeld wordt gegeven:

als 100% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 90% van de loonsom van een werkgever;
als 50% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 45% van de loonsom van een werkgever;
als 25% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 22,5% van de loonsom van de werkgever.
  • Het UWV zal een voorschot verstrekken ter hoogte van 80% van de verwachte tegemoetkoming;

  • Bij de definitieve vaststelling van de tegemoetkoming vindt nog een correctie plaats als er sprake is geweest van een daling van de loonsom (update: de loonsom wordt vergeleken met de loonsom uit januari 2020. De compensatie ziet altijd op de loonsom van de maanden maart, april en mei 2020.).


Wat betekent dit voor de werknemer?

Voor de werknemer heeft de regeling voor zijn inkomen geen gevolgen. Het loon van de werknemer die onder deze regeling valt, wordt volledig doorbetaald en de WW-rechten van de werknemer worden niet verbruikt. Daarbij heeft de werknemer dus in feite een garantie dat hij niet op bedrijfseconomische gronden wordt ontslagen voor de tijd dat de werkgever de tegemoetkoming ontvangt (update: dit blijkt dus maar relatief te zijn.).


Maar wat is er dan nog niet duidelijk?

Onduidelijk is nog wat men verstaat onder loonsom. Het lijkt niet aannemelijk dat hiermee ook wordt gedoeld op grote bonussen en onbeperkt hoge salarissen. Wellicht dat er nog een maximum wordt ingesteld bij de verdere uitwerking van de regeling? (Update: het basissalaris wordt gemaximeerd op 2x het maximum premieloon, totaal is dat € 9.538,00 bruto per maand per werknemer.)


Ook weten we dus nog niet vanaf wanneer het mogelijk is een aanvraag voor de NOW in te dienen en wanneer de eerste betalingen plaats gaan vinden. Daarbij vragen wij ons af vanaf wanneer een werkgever de tegemoetkoming kan ontvangen, zal dit met terugwerkende kracht vanaf 1 maart 2020 zijn of vanaf een later moment? (Update: vanaf 6 april is het mogelijk een aanvraag in te dienen en je kunt binnen 2 tot 4 weken na de aanvraag een voorschot verwachten.)


Daarnaast is het onduidelijk hoe de omzetdaling vastgesteld  wordt. Gaat het om omzetdaling gerekend vanaf 1 maart 2020 (of mag ook naar omzetdaling van daarvoor gekeken worden wanneer het een omzetdaling is die niet gerelateerd is aan corona) en gaat het om een omzetdaling vergeleken met vorig jaar of juist met vorige maand? (Update: de omzet in de gekozen periode van 3 maanden in 2020 wordt vergeleken met 25% van de volledige omzet in 2019.)


Update: In algemene zin blijkt de NOW nog wel wat haken en ogen te hebben en dan met name in de situatie wanneer de verwachte omzet of de loonsom in werkelijkheid lager uitvallen. In dat geval zal een verrekening plaatsvinden en zal (misschien) een deel van het voorschot terugbetaald moeten worden. Laat je dus goed adviseren of de NOW voor jouw onderneming de juiste oplossing is in deze tijden.


Wil je gebruik maken van de NOW? Ben je genoodzaakt om personele maatregelen te treffen? Wij denken graag met je mee! Neem contact met ons op via leonie@rodenburgmooij.com of 06 48 38 29 93.

Comments


©2020 door RodenburgMooij.
RodenburgMooij is een samenwerkingsverband tussen Mooij Juridisch Advies (KvK: 76254283) en Rodenburg Law (KvK: 62690906)

bottom of page