Het coronavirus houdt ons in de greep; welke mogelijkheden zijn er voor werkgevers?
- Jolien Mooij
- 17 mrt 2020
- 3 minuten om te lezen
Het coronavirus heeft grote gevolgen voor iedereen, dat staat vast. Veel werkgevers komen voor vragen te staan. Wat moet ik doen voor mijn werknemers? Wat kan ik doen om mijn bedrijf draaiende te houden? Welke maatregelen kan ik treffen? In deze blog zetten wij wat opties en aandachtspunten voor je op een rij en lichten we de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) toe.
Thuiswerken
We zijn massaal aan het thuiswerken. Natuurlijk is dat niet in ieder beroep mogelijk, maar voor veel bedrijven is het nu dƩ manier om de zaak zoveel mogelijk draaiende te houden en bovendien de gezondheid van werknemers te beschermen. Houd er wel rekening mee dat je als werkgever verantwoordelijk bent voor de werkplek van de werknemer, ook als er thuis wordt gewerkt.
Een groot deel van de arbo-verplichtingen geldt ook ten aanzien van de thuiswerkplek en ook de zorgplicht van de werkgever blijft van toepassing. Je moet er dus voor zorgen dat de thuiswerkplek geen gezondheidsklachten veroorzaakt bij de werknemer. Het is daarom in elk geval aan te raden om je werknemers te vragen of zij een goede thuiswerkplek hebben en daarvoor - indien nodig - voorzieningen aan te bieden.
Werktijdverkorting wordt NOW
Het coronavirus is een bijzondere situatie die niet onder het normale ondernemersrisico valt. Tot en met vandaag was het mogelijk om werktijdverkorting aan te vragen via de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Enorm veel werkgevers maakten hiervan gebruik. Er werden maar liefst 78.000 aanvragen voor werktijdverkorting gedaan. Vandaag (dinsdag 17 maart 2020) was de website dan ook een groot deel van de dag uit de lucht.
Zojuist is bekend gemaakt dat deze regeling wordt vervangen door een nieuwe regeling, de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Deze nieuwe regeling zou sneller, wendbaarder en beter toegerust zijn op grote aantallen. Bij een verwacht omzetverlies van minimaal 20%, kan voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten worden aangevraagd. De tegemoetkoming is maximaal 90% van de loonsom en is afhankelijk van het omzetverlies. Het doel van de regeling is dat bedrijven hun personeel blijven doorbetalen. Als voorwaarde wordt gesteld dat er geen werknemers om bedrijfseconomische redenen ontslagen worden in de subsidieperiode.
De nieuwe regeling is nog niet opengesteld. Het is momenteel ook niet meer mogelijk om een aanvraag voor werktijdverkorting in te dienen.
Later uitbetalen vakantiegeld
Als je in financiële moeilijkheden terecht bent gekomen, is het geen fijn vooruitzicht dat je binnenkort weer vakantiegeld moet betalen. Het legt extra druk op de liquiditeit van jouw onderneming. Meestal wordt het vakantiegeld uitbetaald in mei of juni en je kunt niet eenzijdig beslissen om dit uit te stellen. Als betaling niet mogelijk is of tot ernstige problemen leidt, is het interessant om na te gaan of jouw werknemers willen instemmen met latere betaling of betaling in termijnen. Je kunt dit voorstellen en daarbij uitleggen waarom dit van belang is voor de continuïteit van de onderneming. Uiteraard leg je de eventuele afspraken hierover goed vast op papier.
Niet verlengen tijdelijke contracten
Het is goed mogelijk dat je door het wegvallen van omzet genoodzaakt bent om de loonkosten te verminderen en dus afscheid te nemen van werknemers. Het niet verlengen van tijdelijke contracten is dan een goede optie. Houd wel rekening met de wettelijke plicht om tijdig aan te zeggen. Een aanzegging dient altijd schriftelijk te worden gedaan. Daarbij is het goed om je ervan bewust te zijn dat je de werknemer in de meeste gevallen bij het niet verlengen van de arbeidsovereenkomst een transitievergoeding verschuldigd bent. Vanaf 1 januari 2020 geldt namelijk niet meer de eis dat de werknemer 2 jaar of langer in dienst moet zijn.
Ontslag aanvragen
Als het nodig is om verder te snijden in jouw personeelsbestand, kun je toestemming voor ontslag aanvragen bij het UWV. Dit doe je op bedrijfseconomische gronden. Houd er rekening mee dat je de bedrijfseconomische reden voor ontslag aannemelijk moet maken en dus stukken moet aanleveren ter onderbouwing. Het is niet noodzakelijk dat je al jaren rode cijfers hebt, het wegvallen van een grote klant kan ook een reden voor ontslag opleveren. Wel moet sprake zijn van het structureel vervallen van de arbeidsplaats.
Bij een deugdelijke onderbouwing, afwezigheid van herplaatsingsmogelijkheden en goede toepassing van het afspiegelingsbeginsel kan toestemming worden verleend. Een alternatief voor deze procedure is een beƫindiging met wederzijds goedvinden. De werknemer stemt dan in met de beƫindiging van de arbeidsovereenkomst en de voorwaarden worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.
De nieuwe NOW stelt als voorwaarde dat er geen ontslag wegens bedrijfseconomische reden plaatsvindt in de subsidieperiode.
Wil je advies over thuiswerken of meer weten over de NOW? Ben je genoodzaakt om personele maatregelen te treffen? Wil je advies over ontslag? Wij denken graag met je mee! Neem contact met ons op via leonie@rodenburgmooij.com of 06 48 38 29 93.
Comments